zondag 25 november 2007

Poetins Rusland

Nog niet zo lang geleden vormde Rusland het hoofd van de immense Sovjet Unie, op haart beurt de overlevering van het Tsarenrijk, gevormd door generaties op generaties Russen en hun machtige Tsaren. Nog geen eeuw terug moest de Britse vloot de Russen ervan weerhouden het machtige Constantinopel op de Turken te heroveren, zo sterk was Rusland aan het expanderen.

De Tsaar bestaat niet meer, uitgemoord door de Communisten, samen met de rest van zijn familie, en tientallen miljoenen onderdanen. De Marxistische revolutie kon alleen slagen op een meedogenloze wijze, en we hebben inderdaad gemerkt wat dit inhield. De revolutie mislukte, het communisme mislukte, miljoenen lieten het leven, en het Russische rijk stortte na de val van de muur ineen. De anarchisten mogen blij zijn, hun opzet lijkt geslaagd.

In de chaos die volgde op de ineenstorting werd Michael Gorbatchov het gezicht van de Perestroika, hij werd door de westerse Media omhelsd als brenger van de Democratie, maar de Russische bevolking wist wel beter, mooie plaatjes, het zijn de daden die tellen.
En achter de schermen werd er inderdaad aangepakt. De Oligarchen zoals Chodorkowski en Berezovski, overwegend van Joodse Origine, maakten dankbaar gebruik van hun hoge posities en zakelijk inzicht, en privatiseerden in rap tempo ongeremd de rijke staatsbedrijven om naar hun eigen bedrijven. Zo worden Miljardairs en Anti-Semieten geboren en de russische arme man had weer het nakijken. Boris Jeltsin werd voor de schermen aangesteld als de nieuwe held voor het volk, terwijl de voormalige communisten en machthebbers het nakijken hadden.

In Berlijn maakte Luitenant Kolonel Poetin dit van nabij als KGB agent mee. Hij zat bovenop de 'wende' en zag later hoe zijn eigen land werd leeggeroofd, terwijl de eigen bevolking weer zoals in oude Tsarentijden aan de bedelstaf kwam.
In 1998, nauwelijks 10 jaar na de Perestroika, was Rusland bijna failliet en Boris Jeltsin doodziek en zwaar aan de drank, het land kwam midden in de beruchte Roebelcrisis.
De miljardenopbrengsten van de Oligarchen en dus de voormalige staatsbedrijven vlogen het land uit naar safe havens als Londen, er moest dus fors ingegrepen worden.

Om te voorkomen dat de Communisten weer op harde wijze aan de macht kwamen benoemde Boris Jeltsin echter Poetin als zijn sterke rechterhand, en de rest is bekend.
In een rap tempo saneerde Poetin zijn land, en werd immens populair door zijn zuivere en daadkrachtige aanpak. Een leider die niet zichzelf verrijkte, maar lijkt op te komen voor het belang waar hij voor dient te staan.

Inmiddels wonen ca 200.000 gevluchte oligarchen en aanhang alleen al in een stad als Londen, waaronder Abramovitch en Berezovski. Maar ook de Media werd aangepakt, aangezien deze voor een groot deel in handen was van diezelfde Oligarchen, en de publieke opinie op een zelfde wijze aan het beinvloeden waren zoals in het westen al decennialang gebeurd.

Wat hierbij opvalt is dat de berichtgeving vanuit het Westen, en met name de nederlandse Media, sinds de schoonmaak van Poetin radicaal omgeslagen is. Was de berichtgeving voorheen nog enigszins neutraal, sinds de val van de Oligarchen staan Poetin en zijn Rusland er negatief op. Toeval of opzet, in ieder geval voor VrijeMedia aanleiding blijvend kritisch onderzoek te doen naar de opvallend tendentieuze verslaggeving over Poetins Rusland.

PETER D'HAMECOURT EN MICHEL KRIELAARS
Wie kunnen de publieke mening over Rusland beter verwoorden dan de buitenlandcorrespondenten van de Media. De belangrijkste zijn Peter d'Hamecourt namens de NOS op zijn weblog www.multiblog.vrt.be/peterdhamecourt en NRC correspondent Michel Krielaars op www.weblogs.nrc.nl/weblog/moskou. Hun commentaar over de gang van zaken in Rusland is het beste samen te vatten als tendentieus en ondermijnend.

Peter d'Hamecourt, al jarenlang het gezicht van notabene de staatszender NOS meld o.a. op zijn website :


  • 25 nov : Over een week is dit een volkomen ander land, er zijn verkiezingen, via een aggressieve campagne , stap naar een totalitair regime, bizarre verkiezingen met Poetin als de nationale leider.

  • 10 nov : Georgie door russische ogen, de wijze waarop Georgie insloeg op demonstratie is koren op de russische mediamolen, bebloede ogen, zo zien we dat graag in rusland,het enigste wat deugt aan de Russische democratie is het tellen van de stemmen..

Geen opmerkingen: