zaterdag 5 december 2009

Na de Osterhaus Griephype nu weer Q koorts en de Tijgermug


Wie de Media aandacht rondom de Mexicaanse Griep heeft ondergaan, en dat is zo’n beetje de halve wereldbevolking, kan toch niet anders dan concluderen dat de media hierbij echt wel een beetje zijn doorgeschoten. En daar zitten we dan, met een half miljard euro aan vaccins en miljoenen onnodig ingeente burgers.

Maar in navolging van het Mediasucces van Dr Osterhaus lijkt er als het ware een nieuwe Hype te onstaan, die van Pharmaceuten en Biologen, die na het Osterhaus succes ook hun eigen Vaccin willen gaan verkopen.

Neem bijvoorbeeld de Q koorts.

Op 4 december meld kwaliteitskrant Trouw dat het ANP meld dat notabene Zembla op 5 december gaat melden dat volgens John Degener, microbioloog en adviseur van de Gezondheidsraad, en vast ook een bekende van Ad Osterhaus, er onnodig veel mensen zwaar ziek geworden zijn door de Q koorts.

En ja daar gaan we weer,Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft het ‘gevaar’ voor de volksgezondheid in 2008 onderschat en had sneller en forser de epidemie dienen te bestrijden, oftewel de portemonnee dienen te trekken en vaccins dienen aan te kopen.
Arts Kees Verduin, ja ja, ook Micro Bioloog, verwijst naar de Mexicaanse Griep, waar wel met de vuist op tafel is geslagen, maar we weten inmiddels hoeveel dit biologenfeestje heeft gekost.

En de Media bangmakerij gaat gewoon door, want wie de Volkskrant van vandaag eens doorbladert , merkt dat er zonder enig mea culpa gevoel richting de Mexicaanse Griephype door een zekere Ellen de Visser op pagina 2 doodleuk wordt gemeld dat weliswaar de mexicaanse griep wijkt, maar dat er reden is voor nieuwe zorgen over een nieuw gemuteerd virus.

En even verder , in de katern Kennis, duikt ineens een nieuw gevaar op volgens verslaggever Wim Wirtz, namelijk de nieuwe exotische Muggensoort Ochleraotatus Atropalpus.
Onderzoekers hebben enkele larven van deze mug aangetroffen, en vervolgens heeft een zekere Wilfred Reinhold, kent vast ook Osterhaus, een alarmerend persbericht rondgezonden waarin, ja hoor, de overheid weer verweten wordt de vondst verzwegen te hebben.

Al deze artikelen hebben een inmiddels herkenbaar Format in zich voor weer een volgende mediahype, namelijk een enge ziekte, een overheid die iets verbergt en bangmakerij.
En als we de overheid uit hoofde van in dit geval de minister van Volksgezondheid Ab Klink maar voldoende onder druk zetten worden de vaccins vanzelf weer weer besteld en de waarschuwingsadvertenties geplaatst, uiteraard bij voorkeur bij diezelfde Media.

En zo zitten we als burgers ingeklemd tussen Journalisten, Politici en en Biologen , die achter de schermen de belastinggelden verdelen. Net als in de Bankenwereld gaan er in de Medische wereld vele miljarden om.

Eind negentiger jaren waren het de InternetMiljarden en Verzekeraars met woordvoerders als Nina Brink en Kees Storm van Aegon die de Media bespeelden en spekten met paginagrote advertenties van woekerpolissen.
En zo zijn de woordvoerders van toen de biologen van nu die namens de onzichtbare Pharmaceuten de Overheid en Media bespelen.

Maar waar we met de Banken en Verzekeraars te laat waren , daar kunnen we als kritische burgers en vooral als Politici nu nog veel ellende voorkomen.

Daarom roep ik alle redacties op om uiterst kritisch de Medische voorlichters te volgen, en doe ik een beroep op alle Politici om uiterst kritisch te zijn jegens de Media, want teveel Persvrijheid leidt hier zeker tot ongeremdheid.

E van Lith, 05 december 2009

Geen opmerkingen: