maandag 14 december 2009

Hoe de Media de aanval op Berlusconi afdoen als ‘klap in gezicht’


Een mooie toets om vast te stellen in welke politieke hoek de Nederlandse Media zich weer plaatsen is de verslaggeving rondom de gewonde Italiaanse premier Berlusconi.

Zondag heeft een labiele inwoner van Milaan de Italiaanse Premier na een politieke bijeenkomst temidden van duizenden aanhangers en tegenstanders een beeldje van de Dom vol in het gezicht gesmeten. Een gescheurde lip, 2 beschadigde tanden ,en een gebroken neusbeen tot gevolg, en uiteraard een enorme commotie.

Kortom, nieuws waar iedere journalist zich vol op kan storten, aangezien alle ingrediënten voor een heftig Format aanwezig zijn : Aanslag op een omstreden Premier door een Psychopatische tegenstander, notabene met een religieus souvenir uit de Dom te Milaan

Maar de berichtgeving in ons eigen Media land spreekt weer boekdelen, want we hoeven de krantensites maar door te bladeren hoe gekleurd de reacties zijn:

Zo doet De Volkskrant op haar website vanochtend de aanval af met ‘Berlusconi gewond na klap in het gezicht’ .Uit een soort disrespect naar Berslusconi wordt het artikel vervolgens gelardeerd met 2 andere artikelen met ‘massademonstraties tegen berlusconi’en ‘nee tegen berlusconi’ . Een dergelijke verslaggeving ervaar je als lezer inderdaad als een klap in het gezicht.

Ook het AD, Trouw, en diverse andere ANP klonen uit hetzelfde nest als de Volkskrant, maken zich niet zo druk en melden dat ‘Berlusconi nog even in het Ziekenhuis’ is, ook hier lijkt men zich nauwelijks druk te maken over de beveiliging van een Europese Premier, of zich sowieso uit te spreken tegen een daad van geweld.

En ook de Radio en TV redacties lijken niet echt begaan met het slachtoffer Berlusconi. Zo meld de redactie van publieke zender Radio 2 zelfs met een deuntje van ‘is dit alles’ op de achtergrond dat te veel solidariteit jegens Berlusconi hem politiek goed uitkomt. Ook vraagt de Vara verslaggever De Heer zich af of de verkoop van de beeldjes niet fors zal stijgen, je moet maar durven.

Gelukkig zijn er ook redacties die de politieke veren hebben afgeschud, zoals NRC Next, en melden sommigen zelfs dat we ons af moeten vragen of linkse Media met hun stigmatiserende verslaggeving rondom Berlusconi weer een volgend slachtoffer hebben gemaakt. Een mooie uitdaging voor onze Politici lijkt me zo.

1 opmerking:

Bul de Lehanger zei

En wat vind je dan van het feit dat Berlusconi nog even uit de auto stapt om zijn gezicht te laten zien? Om zo meer medelijden te kweken en stemmen binnen te halen? Om maar niet te spreken van het feit dat het een mediacontrolerende maffiaboef is, die toegeeft met 18-jarige meisjes te slapen terwijl hij getrouwd is...