zondag 2 december 2012

Hoe de Media ons als burgers weer tegen elkaar uitspelen : Neem Rishi

Veelzeggend was gisteravond de opkomst voor een mars tegen het geweld jegens Rishi, in tegenstelling tot de opgeklopte Media aandacht en hierdoor verwachte 1500 verontruste burgers kwamen er slechts een handjevol familieleden en aanhangers opdagen. Ondanks een hoeveelheid Media aandacht waar een bedrijf als Unilever jaloers op kan zijn.

Het geeft aan hoe nuchter de gemiddelde burger hierbij in het leven staat, maar het geeft ook weer aan hoe ver de Media , op de Telegraaf na, afstaan van de dagelijkse realiteit, het aantal van ca 250 personen geeft namelijk precies aan hoe groot de kloof is tussen de opgeklopte Mediahype en de nuchtere burger in de straat.

Maar het zal de Media waarschijnlijk ook niet gaan om de realiteit, want die levert geen kijkcijfers op. Het is natuurlijk een prachtig Media Format, een Agent die een donkere medelander doodschiet, wie kent niet de beelden van Rodney King, een Amerikaanse donkere burger, die door Agenten werd neergeknuppeld, en vervolgens enorme rellen en een enorme Media Hype in de Amerikaanse samenleving opleverde , met enorme kijkcijfers tot gevolg. Dat hiermee vervolgens als fall down een grote rassen splijtzwam in de samenleving werd neergelegd door diezelfde Media namen ze maar op de koop toe.

Je zou als kijker nu bijna ook gaan geloven dat het de zenders ook nu weer hierom te doen is. Want wie de enorme Media aandacht de afgelopen week rondom de doodgeschoten Rishi volgt, heeft zowaar het idee dat hier sprake is van een Nederlandse Rodney King. Vrijwel alle Redacties hadden hun reporters al gereedstaan. Maar gelukkig hebben de meeste burgers het polariserende Media spelletje door en spelen ze het niet mee.

Want wat de meeste Media constant laten zien, is het feit dat de Jongen blijkbaar onterecht in zijn nek is geschoten zonder enige aanleiding, en vervolgens als willoos slachtoffer wordt neergezet, Kortom de boze agent versus het (donkere ) slachtoffer. Verzwegen wordt weer het feit dat Rishi een straatverbod had en een uitgebreid strafblad, waaronder een aanklacht tot Moord in 2011 wegens een steekpartij, en dat hij de aanhoudingsverzoeken stug negeerde. En waarom kiezen de Media dit ongeval uit, en niet de gruwelijke moorden die op andere plaatsen zijn gepleegd en veel meer aandacht zouden verdienen ?

Het beeld wat we als burgers krijgen lijkt hiermee weer bewust eenzijdig neergezet, en volledig in strijd met de principes van echte journalistiek. Het doel van de Media lijkt weer overduidelijk stigmatiseren en politiek correcte hypes bouwen.

Gelukkig voor de nabestaanden van Rishi en gelukkig voor de samenleving, die deze Media splijtzwammen op hun vochtige redacties hiermee terecht geen kans geven.

Wellicht is het een wel een mooi onderwerp voor onze Minister van Justitie, om eens te toetsen of onze eigen staatszender ook hier weer niet bezig is met het bewust opzetten en haatzaaien jegens politie en overheid. We zullen het de staatssecretaris eens voorleggen ..

www.vrijemedia.blogspot.com E van Lith, 02.12.12

Geen opmerkingen: